SELAMAT DATANG KE BLOG CUCUMATKILAU OFFICIAL | SEBARANG ADUAN DAN PERTANYAAN BOLEH PM 0 1 2 3 8 5 4 4 0 0 (CMK)

Eksklusif: Senario Program Anwar Dan Najib Di Bumi Pahang Buktikan Konsep One Malaysia Itu Ternyata Gagal Dilaksanakan Sebenarnya !!


KUANTAN [pahangdaily] - Kehadiran dua pemimpin utama negara ke Kuantan semalam amat menarik untuk diperkatakan oleh sebahagian besar penduduk di sini. Hingga ke hari ini, ramai yang masih lagi memperkatakan dua senario yan berbeza sambutan rakyat kepada dua pemimpin besar itu iaitu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan juga Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Najib bertemu rakyat di Kuantan seawal jam 9.00 pagi lagi. Kehadiran Perdana Menteri disambut dengan berbagai acara program. Di Kuantan ia diadakan di Padang MPK1 yang terletak berhadapan dengan Masjid Negeri Sultan Ahmad Shah I. Laporan media arus perdana menyebut lebih 40,000 orang rakyat yang hadir ke majlis itu. Apakah benar statistik itu atau sekadar penyedap halwa telingan rakyat? Namun sesuatu yang harus diingat ialah apakah Najib benar-benar mahukan perubahan dalan kerajaan. Ini kerana program menyambut Perdana Menteri itu sudah menjadi program menyambut Presiden UMNO dan Barisan Nasional. Bukti jelas menunjukkan bahawa tiada langsung undangan yang dibuat kepada pemimpin pembangkang, parti politik pembangkang atau pun pertubuhan bukan kerajaan yang cenderung kepada pembangkang. Apa yang dapat dilihat kehadiran ramai rakyat pada sambutan itu lebih menjurus kepada projek UMNO dan BN sendiri. Ini kerana semua parti komponen dilihat mengambil bahagian dan terlibat secara langsung. Jika rakyat diutamakan, sambutan Najib itu tidak wajar dipolitikkan.

Namun itulah hakikatnya. Senario yang sama berlaku di Pekan tatkala Najib serta rombongan pulang ke kawasannya itu. Sambutan yang dibuat juga lebih kepada berunsur politik semata-mata dan tidak langsung menggambarkan Perdana Menteri untuk seluruh rakyat di kawasan itu. Apa yang menarik pihak media termasuk RTM mengadakan lintas langsung siaran khas kembalinya Najib ke Pahang. Malah kami difahamkan banyak wang yang digunakan untuk memunggah rakyat pelbagai golongan untuk hadir beramai-ramai. Mereka dibayar upah dan disediakan makanan, biarpun ada insiden yang tidak dapat wang dan makanan itu akibat "disonglap" oleh pihak-pihak terntentu. Namun, jelas kelihatan rakyat sebenarnya memang dipaksa hadir ke kedua-dua program tersebut. Ada yang menyebut, jika tidak dipaksa sudah pasti program sambutan Perdana Menteri itu akan kelihatan hambar sebenarnya. Agensi kerajaan mewajibkan kakitangan mereka hadir. Isititusi Pengajian Tinggi Awam dan Swasta dekat sini juga memaksa pelajarnya hadir, malah ada yang memasukkannya ke dalam "jam kredit" para pelajar. Begitu juga dengan pelajar-pelajar sekolah rendah dan menengah sekitar Kuantan dan Pekan yang dipaksa hadir. Itu belum termasuk pelatih Pusat Latihan Khidmat Negara, pengakap, pandu puteri serta lain-lain pasukan beruniform dikalangan pekajar yang turut dipaksa. Pendek kata program sambutan Perdana Menteri itu dihadiri oleh mereka yang "rela dalam paksa". Bagi memberi gula-gula kepada rakyat, wang saku pula disediakan sebagai habuan. Ini bermakna, Perdana Menteri Malaysia itu telah memperkotak-katikkan nasib rakyat untuk memberi persepsi kononnya beliau disokong oleh sebahagian besar dari kalangan mereka. Walhal, dari tinjauan kami tidak sampai pun 10,000 rakyat Pahang yang hadir dalam kedua-dua program Sambutan Najib itu sebenarnya.


Bukti, rakyat yang hadir ke sambutan Najib tidak seperti yang dijangka

Terpaksa, para pelajar dan pasukan beruniform sekolah juga turut hadir
Laporan media menggambarkan seolah-olah begitu ramai rakyat yang hadir. Jika tidak dipaksa, apakah mereka tergamak mengorbankan masa cuti hujung minggu untuk berlapar dan berpanas menanti ketibaan Najib agaknya. Inilah amalan dan senrio yang dapat dilihat kepada seorang Perdana Menteri yang tidak diiktiraf oleh majoriti rakyat sebenarnya. Ini jauh sekali berbeza dengan satu lagi program yang melibatkan tokoh pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Kuantan juga pada hari yang sama dengan kehadiran Najib. Biarpun tiada elaun dan imbuhan yang ditawarkan kepada rakyat, namun mereka sanggup hadir berbondong-bondong untuk menyambut kehadiran Anwar dari siang hingga ke malam. Anwar yang merasmikan pejabat baru PKR Pahang di Jalan Beserah dekat sini, juga terkejut dengan kehadiran begitu ramai rakyat pada sebelah malamnya. Walau pun senario ini ditempelak oleh penyokong UMNO dan BN, namun mereka harus menerima hakikat bahawa rakyat yang datang ke program Anwar itu adalah dengan hati yang tulis dan ikhlas. Langsung tidak wujud unsur paksaan dan sebagainya. Malah lebih menarik lagi, mereka juga sanggup berhujan pada sebelah malam untuk mendengar ceramah Anwar. Inilah dia semangat perjuangan rakyat yang mahukan perubahan sebenarnya. Rakyat berbagai bangsa Melayu, Cina dan India sanggup datang dari jauh dan dekat semata-mata untuk bersama pemimpin PKR itu. Lautan manusia dilihat hadir pada malam itu menggambarkan bahawa sokongan rakyat semakin memuncak.

[Krew kami telah hadir ke kedua-dua program berkenaan. Ternyata apa yang dapat kami saksikan sambutan kepulangan Perdana Menteri ke Pahang jelas sekali menggambarkan bahawa konsep "One Malaysia" yang dilaung-laungkan itu telah gagal dilaksanakan. Jika untuk sebuah negeri pun ia gagal, apakah ia wajar dilaksanakan di peringkat nasional agaknya. Sepatutnya kehadiran seorang Perdana Menteri perlu disambut oleh segenap lapisan rakyat tanpa mengambilkira fahaman politik masing-masing. Ataupun sekurang-kurangnya satu jemputan khas dibuat kepada mereka, kerena mereka juga adalah rakyat negeri Pahang yang sah. Jangankan rakyat, malah pemimpin pembangkang juga tidak diundang secara rasmi untuk bersama dalam program tersebut. Pergi atau tidak itu adalah perkara lain. Namun, tidak jemput adalah satu hal yang lain dan tidak sepatutnya berlaku jika konsep One Malaysia itu mahu dilaksanakan. Jika beginilah caranya, kami yakin bahawa rakyat yang sudah menolak UMNO dan Barisan Nasional dalam pilihanraya umum yang lalu akan terus membenci dan tidak mungkin dapat menyokong kerajaan lagi selepas ini. Kami juga amat terharu bila ada pihak yang melaporkan bahawa pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) digunakan sewenang-wenangnya untuk melaungkan "Hidup Barisan Nasional" ketika perhimpunan tersebut diadakan. Ini jelas melanggar tatasusila mereka, dan jelas menggambarkan bahawa PLKN memang diwujudkan untuk menarik generasi muda supaya menyokong UMNO dan BN sebenarnya].

0 Komen Artikel Ini: