SELAMAT DATANG KE BLOG CUCUMATKILAU OFFICIAL | SEBARANG ADUAN DAN PERTANYAAN BOLEH PM 0 1 2 3 8 5 4 4 0 0 (CMK)

Mahkamah: Prosiding Terpendek Hari Ke Empat, Karpal Memohon Supaya Hakim Zabidin Menarik Diri Daripada Bicara Kes Liwat Anwar Ibrahim !!

Sumber: Pahang Daily Online

KUALA LUMPUR, 8 Feb
[10.12 am] - Perbicaraan kes liwat Saiful hari keempat menyaksikan perbicaraan terpendek. Belum sempat saksi pertama, Saiful Bukhari Azlan yang mendakwa diriya diliwat dipanggil untuk disoalbalas, peguam pembela Karpal Singh (foto) telah membuat permohonan di depan Hakim. Karpal memohon supaya hakim Mohd Zabidin Mohd Diah menarik diri daripada membicarakan kes. Pendakwa telah membuat bantahan dan meminta masa untuk bersedia. Karpal membuat permohonan berasaskan kepada keputusan hakim pada perbicaraan tertutup pada hari kedua dimana “ia mempunyai elemen bias”. Ia dikatakan berhubung dengan tajuk utama Utusan Malaysia yang menggunakan perkataan 'lagi' tetapi dipertikaikan oleh pihak pembelaan. Selain itu, sekeping gambar dengan penerangannya juga dijadikan bahan pertikaian kedua-dua pihak. Karpal pada minggu lalu meminta hakim supaya mengeluarkan perintah menghina mahkamah terhadap akhbar-akhbar Utusan Malaysia dan Sinar Harian. Karpal berkata hakim Mohamad Zabidin tidak membuat keputusan terhadap permhonan lalu dengan “fikiran terbuka.” Sekalipun dibantah oleh Pendakwa namun, hakim membenarkan permohonan Karpal untuk diperdengarkan dan mahkamah telah menetetapkan pada hari esok 9 Feb.


Hakim Zabidin semacam peguambela Saiful Bukhari pula sekarang ini

Tukar Hakim, Jelaskan Lagi Unsur Konspirasi

Sementara itu menurut Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail (foto) berkata Hakim Zabidin Md Diah didapati bertindak tidak profesional apabila kelihatan "bias" dalam banyak hal. Sebagai hakim beliau tidak sepatutnya hadir ke Kondominium Desa Damansara mengikut Saiful Bukhari menunjukkan katil, tilam, jelly serta bermacam-macam lagi bahan yang dikatakan bukti anak mudaitu mangsa liwat. Kehadiran hakim Zabidin boleh mempengaruhi keputusan beliau sebagai hakim kes yang cukup kontoversi ini. Malah, permohonan Karpal untuk menggugurkan beliau ada asasnya dan kiranya ini berlaku maka kes liwat ini akan bertambah kontroversi dan berpanjangan lagi. "Hakim sepatutnya mengawal pergerakan dan tingkah laku beliau supaya tidak kelihatan memihak kepada indidividu tertentu. Konspirasi ini kini berada diperingkat kritikal apabila mereka cuba untuk menjatuhkan hukuman ke atas Anwar sebelum Tahun Baru Cina ini. Malah mereka juga akan berusaha merampas Selangor sebelum tarikh tersebut. Mujurlah Allah sayangkan hambaNya yang dizalimi, akhirnya hakim pula dipertikaikan dan wajar digantikan dengan yang baru. Perancangan yang dibuat musuh akhirnya tidak jadi kenyataan dengan permohonan oleh Karpal ini" kata Azan.

[Perbicaraan terpaksa ditangguhkan bilamana hakim jelmaan "coklat hacks" dan "correct correct correct" sudah dilihat tanda-tandanya membicarakan kes ini. Ternyata, mereka cuba untuk memastikan keadilan itu digagalkan. Meneruskan perbicaraan bermakna menjerat leher. Puak-puak UMNO dan penyokong Saiful memang marah kononnya Anwar sengaja menangguhkan kes. Masalahnya, kes terpaksa ditangguhkan sebab terdapat bukti-bukti kukuh berlaku penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa yang berlaku. Justeru itu, adalah lebih elok hakim ditukarkan demi menjaga kreadibiliti institusi itu agar tidak dipandang hina masyarakat].

0 Komen Artikel Ini: