SELAMAT DATANG KE BLOG CUCUMATKILAU OFFICIAL | SEBARANG ADUAN DAN PERTANYAAN BOLEH PM 0 1 2 3 8 5 4 4 0 0 (CMK)

Isu Lynas: MB Tidak Perlu Panggil Pakar Mengkaji Kerana Rakyat Mahu Projek Tersebut Di Batalkan!

CMK amat tertarik dengan laporan muka depan Sinar Harian Pahang hari ini, kononnya Menteri Besar, Dato' Seri Adnan Yaakob mahu mengkaji kewujudan kilang Lynas di Gebeng. Antara lain Adnan berkata Kerajaan tidak mempunyai kuasa untuk meluluskan atau menutup pembinaan kilang pemprosesan logam nadir bumi kerana milik Syarikat Lynas Corporation Ltd dari Australia. Menteri Besar itu berkata, kelulusan sebenar ialah dari Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri selepas disahkan tahap keselamatannya oleh Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (LPTA). “Bukan kerajaan negeri yang luluskan kilang itu. Saya sendiri hairan kenapa ada pihak yang membuat bantahan dan mencerca kerajaan negeri,” katanya ketika menggulung usul menjunjung kasih titah ucapan Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah, pada persidangan Dewan Undangan Negeri ke-12 semalam. Adnan bagaimanapun memaklumkan sidang dewan bahawa kerajaan negeri berpuas hati dan bersetuju dengan pembinaan kilang itu selepas mendengar taklimat daripada pihak berkenaan pada 22 Julai 2009. Katanya, sebelum pembinaan kilang terbabit, kerajaan negeri meminta pihak berkuasa termasuk Jabatan Alam Sekitar dan Agensi Nuklear Malaysia memantau projek itu demi keselamatan penduduk. Bagaimanapun, katanya, kerajaan akan mengkaji semula kewujudan kilang itu demi rakyat dan bersetuju untuk mendapatkan pandangan pakar antarabangsa bagi beri pandangan berhubung pembinaan kilang itu. “Kajian semula ini bukan atas desakan sesiapa atau Ahli Parlimen Kuantan tetapi hasil pertemuan bersama seorang pakar sains pada satu majlis dan ia juga untuk kepentingan rakyat, bukan untuk rakyat yang membantah sahaja tetapi kalau ia mengancam keselamatan, wajib kita menjaga keselamatan semua,” kata MB Pahang itu.

Kenapa MB Tidak Mahu Mendahulukan Rakyat

Adnan juga memberitahu bahawa pihak Lynas juga sedia bekerjasama dengan pakar berkaitan untuk memantau kilang bernilai RM700 juta itu dalam mencari penyelesaian berhubung isu berkenaan. Kontroversi kilang itu wujud selepas dikatakan mengancam nyawa penduduk melalui radiasi yang bakal dikeluarkan kilang apabila beroperasi kelak. Berikutan itu, ramai penduduk dan pertubuhan bukan kerajaan membantah pembinaannya. Begitulah antara lain kenyataann yang disiarkan dalam Sinar Harian hari ini. Soalnya apakah MB jujur dan ikhlas mahu mengkaji?. Kajian apa yang mahu dia lakukan. CMK hairan dengan sikap MB Pahang ini, rakyat sepatutnya didahulukan dan bukannya tokey tanah yang diambil oleh Lynas iaitu Franky Construction. Beliau harus ingat bahawa hayat politiknya sebagai Menteri Besar juga sudah sampai ke penghujungnya. Mungkin 10 tahun dari sekarang dia bukan lagi MB Pahang. Maka, apakah beliau akan bertanggungjawab terhadap rakyat yang akan menderita ketika itu?. Sekarang mungkin boleh bercakap senang, untuk kaji. Apa yang mahu dikaji?. Rakyat bukan mahukan kajian untuk membenarkan kilang itu meneruskan operasi mereka. Rakyat mahu kilang Lynas dibatalkan dan operasinya yang dijangka bermula bulan September ini juga dihentikan. Rakyat tidak mahu kewujudan kilang itu di kawasan Kuantan. MB harus faham situasi ini. Biar pun kadar radiasinya rendah namun ia tetap berisiko. Kenapa bawa masuk projek yang ada risiko ke Pahang. Apakah sudah tidak ada pelaburan yang lebih relevan untuk menjana ekonomi negeri ini?. Membawa masuk pelaburan berisiko dengan perlepasan cukai selama 12 tahun seumpamanya membawa bala buat rakyat di kawasan ini. Oleh itu, rakyat perlu bangkit untuk menentang dan jangan terbuai dek kenyataan MB yang kini terperangkap dengan isu itu.

Radiasi: MB Tidak Perlu Memperbodohkan Rakyat

CMK amatlah berharap agar rakyat tidak terpedaya dengan permainan selamat MB ini. Beliau sebelum ini mengatakan kilang terbabit selamat kerana radiasi yang dikeluarkan adalah rendah. Malah di sidang DUN semalam MB menjelaskan bahawa beberapa contoh bahan yang mengandungi radiasi dan boleh mengancam kesihatan termasuk televisyen, telefon bimbit, jam tangan dan rokok. Semua orang tahu barangan itu ada radiasi, tapi tahapnya bagaimana?. Apakah ia membahayakan kehidupan manusia?. Lynas memproses bahan mentah yang akan menghasilkan bahan radiaoaktif. Risikonya biar pun kecil tetapi terpaksa ditanggung rakyat. Jika tidak berbahaya, saya cabar Adnan dan exco kerajaan negeri Pahang yang ada sekarang buat rumah di kawasan Gebeng atau sekitarnya. Duduk situ untuk tempoh 10 hingga 20 tahun akan datang. Baru mereka tahu ia berbahaya atau tidak. Pakar mana yang mahu dibawa masuk oleh MB? Sedarkah beliau bahawa kesannya akan ditanggung rakyat dalam jangkamasa panjang. Ketika itu, apa yang pakar hari ini lakukan sudah tidak bererti lagi. Rakyat yang akan menanggung derita dan sengsara akibat kedangkalan seorang Menteri Besar membawa masuk pelaburan berisiko ke negeri Pahang ini. Apakah beliau fikir risiko kecil itu tidak boleh menjadi risiko besar suatu hari nanti. Apakah beliau hanya percaya kenyataan pakar-pakar tanpa mempercayai hukum alam ini. Sanggupkah beliau melihat ribuan rakyat di kawasan berhampiran hidup dalam risiko?. Jika inilah mentaliti Adnan Yaakob selaku Menteri Besar Pahang, maka ternyata beliau perlu diturunkan secara terhormat dalam pilihanraya umum akan datang sebenarnya. Beliau memang sudah tidak layak lagi untuk menjadi MB Pahang, kerana lebih mengutamakan keuntungan daripada masa depan rakyat. Sepatutnya, rakyat itu diutamakan dari segala-galanya!

0 Komen Artikel Ini: