SELAMAT DATANG KE BLOG CUCUMATKILAU OFFICIAL | SEBARANG ADUAN DAN PERTANYAAN BOLEH PM 0 1 2 3 8 5 4 4 0 0 (CMK)

Salam Aidil Adha, Perjuangan Tetap Di Teruskan Walau Di Dalam "Apa Jua Keadaan" Sekali Pun !!

CMK mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada muslimin dan muslimat di seluruh Malaysia dan seantero dunia. Semoga perjuangan akan lebih mentap lagi dalam membela agama, bangsa dan negara tercinta ini hendaknya. Pengorbanan yang paling besar harus dilakukan jika benar mahu melakukan agenda perubahan. Kita tidak mahu ada pihak yang menangguk di air yang keruh kononnya mahu buat perubahan sebaliknya ia sekadar retorik politik semata-mata. Oleh itu, berhati-hatilah dalam meniti arus perjuangan agar masing-masing berjaya menggapai apa yang diimpikan. CMK akan meneruskan perjuangan membela rakyat walau dalam apa jua cara sekali pun. Bagi CMK biar pun kini tidak berparti, tetapi untuk memantapkan perjuangan kemungkinan besar CMK akan sertai salah satu parti politik di Malaysia selepas ini. Banyak tuduhan dan kritikan yang telah CMK terima selepas meninggalkan politik kepartian pada 11.2.11 yang lalu. Namun kini sudah hampir sembilan bulan CMK bergerak sebagai aktivis dan semakin selesa seperti ini. Biarpun mendapat cemuhan, namun lebih ramai lagi yang terus menyokong dan selesa dengan apa yang CMK lakukan sekarang. Bagi CMK, elok benar tidak bersama parti buat seketika kerana lebih bebas untu menegur sesiapa saja. Mana yang baik disokong dan mana yang tidak baik ditegur. Kita tidak boleh terlalu hipokrit dalam berparti. Ini berlaku sejak sekian lama di negara. Konsep apa yang dibuat oleh pemimpin parti "betul belaka" sudah tidak sesuai pada masa ini. Pemimpin parti bukannya "maksum" dan bebas dari melakukan kesalahan.

Jadilah Ahli Parti Yang Berani Menegur Pemimpin


Oleh itu, mana yang baik kita ambil dan mana yang tidak sesuai kita tinggalkan atau tegur dengan ikhlas. Tidak semua yang menegur pemimpin dalam parti, adalah orang yang khianat. Ada kalanya mereka lebih jujur dan ikhlas dari orang lain. Berani kerana benar, takut kerana salah. Pemimpin pula tidak perlu melatah bila ditegur. Tapi ramai pemimpin yang melenting dan melatah bila ada yang menegur mereka. Pemimpin yang baik ialah pemimpin yang boleh ditegur, sedia menerima teguran dan boleh menegur anak buahnya. Tapi jika ada yang bersikap angkuh, sombong dan bongkak maka kita wajar menjatuhkan pemimpin seperti itu. Tapi, pada masa ini ramai yang memilih jalan selesa. Apa saja kata pemimpin akan disokong hatta yang bertentangan dengan jiwa mereka. Akhirnya mereka ini jadilah "pak turut" atau "yes man" semata-mata. Takut untuk menegur kerana gusar dipinggirkan serta dicantas oleh pemimpin berkenaan. Akhirnya masing-masing "mengipas" dan menerima apa saja kesalahan dan penyelewengan yang dilakukan oleh pemimpin terbabit dengan senang hati Akhirnya pemimpin itu akan berasa selamat dan bebas melakukan apa saja tanpa kawalan. Apakah fenomena ini harus dibiarkan?. Senario ini bukan saja berlaku dalam politik BN, namun ia juga turut melibatkan pemimpin pembangkang. CMK tidak suka cara berpolitik seperti ini. Bagi CMK, perjuangan kita hanyalah kepada Allah dan bukan manusia yang tentukan hala tuju kehidupan kita. Justeru itulah CMK mengambil keputusan tinggalkan parti, selepas beberapa kali menegur kesilapan yang dilakukan oleh sesetenga pemimpin dalam parti itu. CMK terima bila dituduh pengkhianat daripada menjadi manusia yang bacul kepada perjuangan. Apa guna kita menerima pemimpin yang khianat terus berjuang, sedangkan kita tahu mereka tidak jujur dalam perjuangan itu sendiri. Maka, kini CMK boleh bersahabat dengan mana-mana kumpulan tanpa perlu merasa bersalah lagi. Tidak perlu ada yang menuduh CMK berpihak kepada si fulan bin si fulan. Atau menuduh CMK "tali barut" pihak-pihak tertentu. Kini CMK bebas tentukan haluan perjuangan akan datang.

Perjuangan Tetap Di Teruskan Untuk Bela Rakyat


Ramai yang menuduh, perjuangan yang CMK bawa adalah sia-sia kerana tidak mengikut "jemaah". Namun apabila ditanya apakah "jemaah" itu bermaksud bersama dalam wadah politik. Maka, jika CMK sertai parti-parti seperti UMNO, DAP, KITA dan sebagainya maka apakah itu bukan jemaah. Selepas ditanya berkali-kali barulah CMK faham, bahawa mereka mahu CMK mengikut jemaah dalam Parti Islam SeMalaysia (PAS). Sebenarnya, hubungan CMK dengan jemaah PAS sememangnya akrab sejak dulu lagi. CMK tidak malu untuk memberitahu ketika berada dalam UMNO dulu pun CMK tidak pernah memangkah Barisan Nasional (BN) setiap kali pilihanraya. Jika pun ada, mungkin salah satu sama ada parlimen atau DUN, CMK akan beri undi kepada PAS. Malah, ketika dalam UMNO, CMK sering ikuti ceramah-ceramah PAS sedangkan ketika itu ayahanda dan bonda CMK adalah orang kuat UMNO di kampung. Malah, mereka adalah Ketua Cawangan dan Ketua Wanita. Kehidupan seharian CMK memang bersama PAS, walau pun sering bersama UMNO. Tidak timbul soal tidak ikut jemaah semata-mata tidak menjadi ahli parti itu. Bagi CMK, mana-mana parti perlu lakukan perubahan secara ikhlas dan jujur. Tidak perlu ada simbolik disebalik perlaksanaan yang mahu dilakukan. PAS punyai kekuatan, tetapi UMNO pun begitu. Cuma pendekatan dan pendirian mereka berbeza. Terus-terang CMK katakan, yang jiwa dan hati CMK senantiasa kepada perjuangan Islam. Sebab itu, CMK selesa berkawan dengan sahabat-sahabat dalam PAS. Malah CMK baik dengan mana-mana kepimpinan PAS peringkat negeri mahu pun pusat sekarang ini. Soal, CMK dikatakan tidak ikut jemaah gara-gara tidak berdaftar sebagai ahli parti itu selepas tinggalkan PKR tidak perlu dimbul. Sebab CMK sendiri lebih mengetahui apa yang berlaku disebaliknya. Malah, kepimpinan dan ahli PAS boleh merujuk sendiri kepada para pemimpin PAS di Pahang ini jika mahu tahu rahsia dibelakang tabir. Justeru, mereka tidak perlu buat berbagai tuduhan liar terhadap CMK kerana rakyat lebih mengetahuinya.

0 Komen Artikel Ini: