SELAMAT DATANG KE BLOG CUCUMATKILAU OFFICIAL | SEBARANG ADUAN DAN PERTANYAAN BOLEH PM 0 1 2 3 8 5 4 4 0 0 (CMK)

Syabas Buat Datuk Seri Dr.Wan Azizah Menang PRK Kajang


Walau pun tak sempat untuk merasai kehangatan di haripengundian Pilihanraya Kecil DUN Kajang, namun saya nak ambil kesempatan di sini untuk mengucapkan syabas dan tahniah kepada calon Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang menang iaitu Datuk Seri Dr.Wan Azizah Wan Ismail kerana telah berjaya mendapat mandat rakyat untuk dipilih sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang baru bagi kerusi itu. Wan Azizah menang bila menewaskan calon BN, Datin Paduka Chew Mei Fun dengan majoriti 5,379 undi.

Keputusan PRK Dun Kajang diumumkan oleh Pegawai Pengurus PRK Dun Kajang N25, Datuk Hassan Nawawi di Kompleks Sukan Majlis Perbandaran Kajang, Seksyen 15 Bandar Baru Bangi pada jam 9.12 minit malam dengan Wan Azizah meraih undi sebanyak  16,741 manakala Mei Fun sekadar mendapat 11,362 undi.

Kemenangan tersebut mengulangi keputusan pada PRU13 lalu apabila PKR menang dengan majoriti 6,824 undi. PRK Kajang diadakan selepas ADUN Kajang, Lee Chin Cheh dari PKR meletakkan jawatan tanpa sebab pada 27 Januari lepas bagi memberi peluang kepada Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding.

Bagaimanapun, Presiden PKR, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail diangkat sebagai Adun Kajang yang baru setelah menggantikan Anwar apabila ketua pembangkang itu tidak layak untuk bertanding kerana gagal dalam kes liwat di Mahkamah Rayuan.

Pada PRU13, Lee menang dengan majoriti 6,824 undi dalam pertembungan enam penjuru dengan BN, Berjasa dan tiga calon bebas. 

0 Komen Artikel Ini: