SELAMAT DATANG KE BLOG CUCUMATKILAU OFFICIAL | SEBARANG ADUAN DAN PERTANYAAN BOLEH PM 0 1 2 3 8 5 4 4 0 0 (CMK)

Kemalangan Maut Litar Go-Kart: Aspek Keselamatan, Penganjur Wajar Di Persalahkan !


KUANTAN: Susulan kejadian dua beranak maut  dirempuh sebuah kereta go-kart ketika menyaksikan perlumbaan sukan bermotor EIMARACE di Indera Mahkota pagi tadi, maka ramai pihak yang mempersoalkan tentang ciri-ciri keselamatan di lokasi terbabit.


Menurut Penyelaras NGO, Angkatan Pembela Rakyat (Angkara) Mohd Shukri Mohd Ramli (foto) berkata kejadian dapat dielakkan sekirannya aspek keselamatan orang awam dapat diambil berat oleh pihak penganjur.

Kereta Go Kart MMU Team Racing yang terlibat dalam kemalangan terbabit

"Saya melihat, kejadian yang berlaku begitu pantas apabila sebuah kereta go-kart tiba-tiba terbabas dan melanggar mangsa. Cuma agak hairan kenapa acara ini diadakan di atas litar seperti itu?. Tiada langsung aspek keselamatan.. hanya ada barrier  (penghadang) kosong yang digunakan. Sepatutnya, water barrier diletakkan di sekeliling litar.. agar kemalangan yang berlaku tidak mengancam nyawa penonton... ini yang ada hanya barrier kosong.. sebab itu ia membahayakan penonton", kata Shukri.


"Sekarang sudah terjadi,... bukan satu nyawa melayang.. susah pasti semua pihak akan lepas tangan termasuk penganjur sendiri.. Jika penganjur peka dan profesional, sepatutnya aspek keselamatan ini lebih utama. Benar, ini kali kedua diadakan di lokasi yang sama.. tapi malang tak berbau dan kini ada orang awam yang kehilangan ahli keluarga mereka", tambah Shukri lagi.

Hanya barrier kosong sahaja yang diletakkan penganjur di lokasi kejadian

Beliau turut mempersoalkan, penganjur gagal mematuhi keperluan kejohanan iaitu pengguna water barrier?. Walhal ia termasuk dalam senarai dan aspek yang perlu diambil berat oleh penganjur sebenarnya. Justeru, mereka tidak boleh "lepas tangan" begitu saja dalam tragedi yang berlaku ini. Lihat bukti dibawah, yang diambil dari laman web rasmi http://utm-eimarace.com/v2/2016-2/ (Track 2016).


"Jelas sekali dilokasi kemalangan (bulatan merah), tiada arahan penggunaan water barrier sebagai ciri-ciri keselamatan untuk penonton. Inilah punca utama yang menyebabkan mangsa dilanggar oleh kenderaan yang terbabas sebenarnya.. Justeru dalam kejadian ini penganjur wajar dipersalahkan kerana gagal menyediakan aspek  keselamatan secukupnya ketika perlumabaan di adakan", jelas Shukri. 


Program peringkat kebangsaan anjuran Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dengan kerjasama Kerajaan Negeri Pahang yang diadakan sempena Tahun Melawat Pahang 2017 itu telah dibatalkan selepas kejadian kemalangan tersebut. "Satu persoalan yang timbul di sini ialah kenapa acara hebat ini tidak diadakan di litar G-Kart Taman Tasik Sultan Abu Bakar di Pekan?. Bukankah kerajaan yang menyediakan kemudahan untuk acara itu, tetapi kenapa ia tidak digunakan untuk kejohanan besar seperti EIMARACE?. Kenapa perlu diadakan di kawasan Taman Bandar, tempat orang beriadah?."


"Laluan kemalangan itu jelas sekali di tepi Tasik Taman Bandar, Indera Mahkota. Sepatutnya buatlah acara seperti di litar rasmi..bukannya litar pasang siap seperti sekarang.. Litar di Pekan siap ada tayar-tayar di sekelilingnya untuk menggelakkan kejadian tidak diingini... Ciri-ciri keselamatan terbaik..kenapa kerajaan bazirkan wang jutaan ringgit bina litar di Pekan tapi ia tidak digunakan dalam kejohanan gah seperti ini?. Kerajaan Negeri Pahang wajar membuat post morten kejadian ini dari aspek keselamatan seperti yang kami dedahkan ini", jelas Shukri lagi.

Litar Go Kart Pekan lebih selamat dan sesuai untuk acara sukan permotoran 

Justeru, kata Shukri ambillah ikhtibar atas kejadian seperti ini. Katanya, malang memang tidak berbau dan apa yang  berlaku adalah tragedi. Namun, jika aspek keselamatan dititikberatkan  beliau rasa kemalangan jiwa dapat dielakkan. 


"Saya ucapkan takziah kepada keluarga mangsa, semoa roh kedua-dua mangsa yang meninggal dunia itu dirahmati Allah dan ditempatkan dikalangan orang-orang beriman dan beramal soleh hendaknya. Saya juga menyarankan keluarga mangsa mengambil tindakan undang-undang di atas kecuaian ini, agar kejadian yang sama tidak berulang lagi pada masa akan datang", kata beliau. #sumber

0 Komen Artikel Ini: