SELAMAT DATANG KE BLOG CUCUMATKILAU OFFICIAL | SEBARANG ADUAN DAN PERTANYAAN BOLEH PM 0 1 2 3 8 5 4 4 0 0 (CMK)

PRU-14: Kerusi DUN Semambu Perlu "Di Kembalikan" Kepada Suara Majoriti !


Kedua-dua   parti politik baik Barisan Nasional (BN) mahu pun pembangkang wajar meletakkan calon Melayu di Kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Semambu pada Pilihanraya Umum Ke-14 nanti. Ini kerana  majoriti pengundi Melayu kini melebihi 60% berdasarkan kepada statistik terkini Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada masa ini. 

Pembangkang boleh meletakkan calon Melayu daripada PKR atau pun PPBM, manakala BN pula boleh memilih calon dari parti UMNO untuk bertanding di kerusi ini.

Saya hairan, sejak wujudnya kerusi DUN Indera Mahkota hingga bertukar menjadi DUN Semambu wakil rakyat kawasan ini tetap dari kaum manoriti. Walhal, pengundi Melayu melebihi dua kali ganda statitistiknya.

Pembangkang pernah meletakkan calon Melayu dalam dua pilihanraya umum sebelum ini iaitu Razali Alias dan Zukri Akshah dari PKR. Namun, kedua-duanya kalah kepada calon BN dari MCA iaitu Ti Lian Ker dan Pang Tsu Ming. Pada PRU-12, pembangkang mula meletakkan calon bukan Melayu iaitu Nancy Kong untuk berhadapan dengan Pang Tsu Ming.


Pang Tsu Ming Dan Ti Lian Ker dari MCA wakil BN
Razali Alias Dan Zukri Akshah dari PKR wakil PR

PRU13, sekali lagi calon bukan Melayu iaitu Lee Chean Chung diletakkan di situ. Beliau  menang dan menjadi wakil rakyat hingga ke hari ini. Ketika itu peratusan pengundi Melayu hanyalah 56.8% berbanding kaum Cina 33.20%. Saya gagal kerana tidak mewakili mana-mana parti ketika itu sebenarnya. Rakyat tidak yakin dengan calon bebas", kata Shukri.

Nancy Kong, calon pembangkang (PKR) pada PRU12

Amatlah tidak wajar, di kerusi yang majoriti kaum tersebut tetapi calonnya tidak dipilih di kalangan mereka. Sedangkan dalam perbincangan sama-sama parti jelas menyatakan mana-mana kerusi yang majoriti pengundi dari  kaum tertentu akan ditandingi oleh wakil kaum terbabit. Saya mendapat banyak aduan daripada rakyat di kawasan ini yang mahukan wakil rakyat dari kalangan Melayu. Ini bagi memudahkan wakil rakyat bersama dalam program dan sebarang aktiviti keagamaan.  Menurut Shukri lagi, dalam hal ini ia bukan bersifat perkauman atau rasis. Namun, ia lebih kepada memberikan hak kepada yang sepatutnya.

Amalan ini berlaku di mana-mana sebenarnya.  Saya tidak hairan jika majoriti tersebut hanya sedikit, namun di DUN Semambu ia mencecah sekali ganda. Sebab itu saya tawarkan diri bertanding seagai calon bebas di sini pada PRU-13 lalu.  Namun saya tewas kerana semangat kepartian itu mengatasi segalanya. 

Keputusan Pilihan Raya Umum DUN Indera Mahkota PRU10 (1999)

Apapun, selepas pilihanraya barulah masing-masing merungut dan terfikir betapa sukarnya bersama wakil rakyat dalam program agama di surau atau pun masjid-masjid. Maknanya, wakil rakyat sekadar pada namanya sahaja, sedangkan mereka tidak dapat bersama-sama rakyat itu sendiri.

Keputusan Pilihan Raya Umum DUN Indera Mahkota PRU11 (2004)

Perkara ini sekadar pandangan saya semata-mata dan dia terpulang kepada parti-parti yang bertanding. Situasi akan berbeza sekiranya pakatan pembangkang baharu Pakatan Sejahtera, dari PAS dan IKATAN meletakkan calon mereka pada PRU-14 ini nanti. Sudah pasti mereka akan meletakkan calon Melayu. 

Keputusan Pilihan Raya Umum DUN Semambu PRU12 (2008)

Lebih menarik lagi, jika BN meletakkan calon dari UMNO pula kali ini selepas MCA tewas pada PRU-13 lalu. Pengorbanan besar perlu dibuat demi mempertahankan suara majoriti di kawasan DUN ini. Tiba masanya semua pihak perlu bertolak ansur jika BN mahu merampas semula kerusi terbabit daripada PKR. 

Keputusan Pilihan Raya Umum DUN Semambu PRU13 (2013)

Jika ini berlaku, harapan untuk Pakatan Sejahtera menang adalah cerah berdasarkan kepada sokongan akar umbi pengundi atas pagar itu sendiri. Sudah tiba masanya perubahan perlu dilakukan demi kepentingan majoriti pengundi di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Semambu pada masa akan datang. #CMK

0 Komen Artikel Ini: