SELAMAT DATANG KE BLOG CUCUMATKILAU OFFICIAL | SEBARANG ADUAN DAN PERTANYAAN BOLEH PM 0 1 2 3 8 5 4 4 0 0 (CMK)

'Peraturan' Benar Bawa Bayi Dan Ibu Mengandung Masuk Stadium Perlu Di Kaji Semula !


KUANTAN: Pengurusan Stadium Darul Makmur digesa mengkaji semula kebenaran membawa kepada ibu mengandung dan bayi yang baru lahir masuk ke stadium pada masa-masa akan datang. Ia bagi menggelakkan kejadian yang tidak diingini berlaku.

Demikian ditegaskan oleh Penyelaras NGO Angkatan Pembela Rakyat (Angkara), Mohd Shukri Mohd Ramli (foto)  kepada PDO pagi ini. Beliau berkata, tindakan para penyokong membawa masuk ibu mengandung dan bayi yang baru lahir ketika perlawanan separuh akhir pertama Piala FA antara Pahang dengan Negeri Sembilan baru-baru ini amatlah mengejutkan ramai pihak.


Malah katanya, dengan kapasiti penonton yang melimpah ruah, penuh dan padat maka tindakan tersebut boleh membahayakan keselamatan mereka. 


"Bayangkan jika ada kejadian yang tidak dingini seperti rusuhan, hujan lebat dan sebagainya. Bukankah ibu mengandung dan bayi yang masih kecil itu akan menjadi mangsa. Memang ramai ibubapa yang bertindak demikian baru-baru ini. Malah, lebih sedih lagi ada sebahagian daripada mereka terpaksa berdiri kerana ketiadaan tempak duduk", kata Shukri.

Beliau yang turut berada dalam stadium ketika perlawana tersebut berkata, tindakan itu wajar dibendong walau pun mereka terlalu minat untuk menonton perlawanan bolasepak.

"Umum mengetahui, ada kalanya akan berlaku kekecohan dalam stadium seperti tolak menolak, baling membaling, membakar suar dan sebagainya. Maka itu, sudah pasti bayi yang baru lahir dan ibu mengandung akan menjadi mangsa. Malah saya lihat depan mata ada yang baru lahir sekitar dua atau tiga bulan, siap ibubapa membawa kereta sorong masuk ke dalam stadium. Menonton bola bukanlah untuk bersantai di tepi pantai atau taman-taman rekreasi sebenarnya", tambah Shukri lagi.


Difahamkan, akibat tindakan membawa terlalu ramai kanak-kanak bawah umur telah menyebabkan ramai penyokong Pahang yang tidak dapat tempat duduk. "Mereka terpaksa berdiri, malah ada yang duduk di tepi longkang.. saya pun merasa duduk tepi longkang.. ini kerana tempat duduk yang sepatutnya cukup, telah dipenuhi dengan kanak-kanak bawah umur", katanya lagi.


Justeru, beliau berharap agar pihak stadium dapat memantau perkara ini bagi mengelakkan sesuatu yang tidak diingini berlaku pada masa akan datang. Peraturan sedia ada perlulah di kaji agar ia tidak memudaratkan para penonton. Mungkin tindakan membawa bayi dan ibu mengandung baru-baru ini gara-gara perlawanan jatuh pada malam cuti umum hari pekerja keesokannya. Jika tidak pasti situasi ini tidak berlaku. #pahangdaily

0 Komen Artikel Ini: