SELAMAT DATANG KE BLOG CUCUMATKILAU OFFICIAL | SEBARANG ADUAN DAN PERTANYAAN BOLEH PM 0 1 2 3 8 5 4 4 0 0 (CMK)

Gara-Gara Ekonomi Keluar Mendesak, Kerajaan Di Gesa Mudahkan Urusan COD Demi Kelangsungan Hidup Di Musim PKP !

Sedih rasanya, saya mndapat aduan dari seorang suri rumah bertanya apalah nasib mereka yang mencari rezeki membantu ekonomi keluarga di musim PKP sekarang ini. Jika dulu pihak PBT (Majlis Perbandaran Kuantan) mudahkn urusan pengeluaran permit untuk COD. Tapi disebabkn ada yang ambil kesempatan, PBT kini berhati2 untuk mengelakkan perkara yang tidak dingini. 

Tapi permit masih lagi dikeluarkan PBT, namun masing2 terpaksa uruskan diri sendiri dengan syarat tidak keluar daerah atau dlm lingkungan 10 kilometer.  Selebihnya mereka kenalah ada surat polis. Akibat bermacam-macam permit, PBT dan PDRM inilah maka ramai usahawan yang menjalankan urusan COD akhirnya buat dulu kerana bisnes mereka juga tidak berkala. Malah mereka takut permit itu tidak diluluskan sebab terlalu ramai yang buat COD di Kuantan. 

Kerajaan sepatutnya berikanlah sedikit ruang kelonggaran kepada mereka yg keluar rumah untuk buat COD dengan syarat mematuhi SOP ditetapkan. Dlm kes yg ditularkan ini, seorang mangsa telah dikenakn denda RM1, 000 pada jam 6.30 petang 6 Feb 2021 yg lalu di hadapan Pondok Polis Permatang Badak dekat Kuantan. 

Bayangkan, hanya nak mencari rezeki tambahn dengan COD makanan kpd pelanggan mereka terpaksa berhadapan dengan hukuman yang cukup membebankan. Mereka bukannya keluar rumah saja2 nak "jalan-jalan makan angin" tapi desakan hidup untuk membangunkan ekonomi seperti yg digalakkan oleh kerajaan. Jika begini hukuman yang diterima, apakah kerajaan mahu rakyat yang terbeban dgn pandemik Covid-19 sekarang ini harus biarkan "dapur tak berasap".

Mereka yang buat COD ini pula ramai diantara mereka tidak mendapat apa-apa bantuan drpd pihak kerajaan sebenarnya. Justeru, beri sedikit pertimbangan terutamanya disiang hari. Usah terlalu menekan rakyat sedangkan mereka yg buat COD ini kebanyakannya ialah suri rumah yang  berniaga kecil-kecilan. Jika pasar malam, kedai gunting dan car wash boleh dibuka dgn bersyarat, kenapalah urusan COD disulitkan?? 

Mereka yg buat COD ini bukanlah orang senang dan mempunyai pendapatan tetap. Majoritinya terpaksa mencari rezeki begitu selepas punca pendapatan keluarga terjejas. Mereka tak dpat i-Sinar dan bantuan lain. Mereka bukan warga asing yang perlu terus dihukum RM1, 000 atas keuntungan harian pun yg tak sampai RM100.  Kasihanilah rakyat marhaen, guna budi bicara dan pertimbangan sewajarnya demi keadilan.  Besar manakah dosa mereka hingga tidak ada langsung belas ehsan terhadap suri rumah yg nak menjalankan aktiviti COD ini gamaknya? 

Mohon pihak berkuasa memahami situasi dan jangan terlalu menghukum atas kesalahan yg  mendesak seperti ini. Ada kes, ketua keluarga (suami) diberhentikan kerja dan desakan COD hanyalah jalan terbaik tambah rezeki waktu ini. Mohon perkara ini dapatlah dipertimbangkan.

#caknademirakyat #suararakyatsuarakeramat

0 Komen Artikel Ini: