SELAMAT DATANG KE BLOG CUCUMATKILAU OFFICIAL | SEBARANG ADUAN DAN PERTANYAAN BOLEH PM 0 1 2 3 8 5 4 4 0 0 (CMK)

Bazar Ramadan Dan Aidil Fitri Di Tutup, Penganjur Perlu Pulangkan Duit Baki Sewa Tapak !

 

Saya meluangkan masa turun padang untuk bertemu dan mendengar keluhan peniaga2 susulan tindakan penutupan bazar Aidil Fitri dan Bazar Ramadan di sekitar Kuantan. Saya singgah di prkarngan Stadium Darul Makmur mendengar rintihan peniaga yang 99% adalah orang Melayu bragama Islam. Mereka datang dari luar Pahang untuk mencari rezeki di sini.

Namun tindakan tutup sebelum waktu gara2 SOP Covid-19 menyebabkan ramai peniaga yg alami kerugian. Malah ada yang tak balik pun modal gara2 arahan tersebut. Sedangjan RM yang dibelanjakan untuk barangan jualan ada yg mncecah RM100K termasuk sewaan tapak lot niaga. Siapa nak tanggung kerugian? Naya sungguh nasib peniaga Melayu kita. Pasaraya dan pusat membeli belah yang lain elok2 jerk beroperasi tanpa sekatan. Walhal mereka juga sudah mematuhi SOP yang ditetapkan. Walau bagaimana pun, apa boleh buat sudah takdir.

Namun, sy menyeru kerajaan memantau agar penganjur memulangkan sebahagian daripada duit sewaan tapak gara2 tidak dapat berniaga pada waktu puncak (menjelang hari raya). Itu sekurang2nya meringankan bebanan peniaga terbabit. Sudahlah permit PBT bayar penuh utk tempoh 30 hari. Baru2 ni kanak2 bawah 12 thn pula tak dibenarkan masuk. Macam2 dugaan!

Apa yang saya hairan kenapa kerajana benar bazar ramadan dan aidil fitri ini beroperasi?? Bukankah negara masih dilanda Covid-19 yg masih belum berakhir sepenuhnya. Apakah tiada pihak yang terifkir masalah yg berlaku pada hari ini akan menyusahkan peniaga?? Pihak yang mndapat untung iapah penganjur dan PBT yang mengeluarkan permit. Walhal umum tahun Covid-19 masih belum reda. Jd kerajaan seharusnya menangguhkan dahulu semua bazar. Barulah tiada pihak yang rugi, terutamanya peniaga yang sudah berbelanja besar untuk persediaan di saat2 akhir.

Apa pun saya ucapkan syabas kepada pihak pengurusan bazar Aidil Fitri Stadium Darul Makmur kerana memulangkan sebahagian daripada sewaan tapak mengikut hari yang berkenaan. Sekurang2nya ia melegakan pihak peniaga terbabit. Lepaskan duit minyak, tol dll untuk kembali ke destinasi masing-maisng.

Pada masa akan datang, kerajaan perlu fikir sebelum bertindak. Jangan sekejap OK, lepas tu KO. Fikirkan juga masalah rakyat marhaen.

Moga segalanya dapatlah dipermudahkan.

MOHD SHUKRI MOHD RAMLI

Wakil Rakyat Marhaen

DUN Terjah, Parlimen T.007

0 Komen Artikel Ini: