SELAMAT DATANG KE BLOG CUCUMATKILAU OFFICIAL | SEBARANG ADUAN DAN PERTANYAAN BOLEH PM 0 1 2 3 8 5 4 4 0 0 (CMK)

Kes Curi Balak, Kenapa Kuli Dan Jentera Di Tahan Tetapi Tokey Kilang Terlepas?

 

Saya pelik, dengan kelengkapan yang canggih. Siap ada dron dah helikopter lagi pada hari ini. Tapi kes curi balak yang berlaku tidak pernah terhenti hatta pada waktu PKP. Bayangkan 82 kes berlaku sepanjang PKP tahun lepas shaja. Saya hairan bila curi balak, penguatkuasa aim kuli2 jer. Ramai yang ditangkap level bawah2 tapi tokey2 kilang balak jarang yg kena tahan.

Sebab apa yer? Adakah kerana orang dalam? Siapa yang tahu lokasi kayu balak terbaik? So siapa yang tahu pelan kawasan balak yg ada kayu bermutu tinggi? Siapa yang ada link dgn tokey2 nih? Adakah orang macam kita? Maka diakhir zaman ni kita kena berpijak di bumi yg nyata bahawa pencuri balak mencuri sbb ada kabel yang digunakan. Itu saja saya nak bagi tahu, sebab itu mereka hidup mewah dan ada banyak harta lepas bersara dari perkhidmatan. 


Tapi, ramai yang mati sebab penyakit kronik dan misteri. Sbab apa ye? Mungkin kifarah akibat mentekedarah duit haram bagi makan anak bini selama ini gamaknya. Saya tengok, siapa saja pemimpin yang jadi peneraju isu ini tidak selesai. Malah ada yang kata, mungkin sampai KIAMAT kot. Tibalah masanya rakyat kena berani bersuara nyatakan kesangsian. Rakyat tahu angkara siapa, tapi mereka sudah tidak percaya dengan undang2 yg ada sebab mereka yang membuat laporan akan didakwa.


Ayat paling mudah, FITNAH. Walhal semua tahu apa yang jadi sebenarnya. Mana mungkin kecurian balak berterusan tanpa sekatan. Jika begitu amalannya, apa guna penguatkuasaan? Nampak benar mereka yang berkenaan, duduk dikerusi empuk untuk melihat adengan ini dan gagal berbuat apa2. Bayangkan 82 kes, berapa ratus juta kerajaan rugi? Kantung kerajaan tak masuk, tapi poket masing2 kembung. Adengan ini harus dibenteras dan kita tidak boleh lagi harapkan penguatkuasa jalankan kerja, sebab unsur 'pengeras' dan 'wang pelincir' seringkali bermaharajalela sejak sekian lama.


Selamatkan mereka yg terlibat, sebab majoriti mereka bangsa Melayu dan beragama Islam. Jangan biarkan mereka terus dibuang mimpi2 indah hidup disaluti kemewahan duniawi. Ini masa kita kena sedarkan rakan-rakan kita agar bangkit dari lamunan. Jangan biarkan duit yg haram mengalir ke dalam tubuh badan anak cucu mereka. Ingatlah, Allah melihat apa yang anda kerjakan. Di dunia mungkin terlepas dek kerana kebijaksanaan, tapi diakhirat sana? ✊

#caknademirakyat #suararakyatsuarakeramat

0 Komen Artikel Ini: