SELAMAT DATANG KE BLOG CUCUMATKILAU OFFICIAL | SEBARANG ADUAN DAN PERTANYAAN BOLEH PM 0 1 2 3 8 5 4 4 0 0 (CMK)

Kenapa Rakyat Melaka Mahukan Adly Zahari Di Angkat Semula Menjadi Ketua Menteri Yang Baharu ?

  

Masa di Melaka, saya ada survey siapa Ketua Menteri terbaik selama ini. Saya saja bertanya kpada orang awam dan korporat yang ditemui.

Majoriti kata zaman Adly Zahari terbaik, sebab tak banyak kes berlaku. Saya tanya kes apa??? Kes apa lagi, kalau bukan ekjas projek ke kroni dan proksi mereka.

Itu yang menyebabkan banyak le tanah2 tergadai. Zaman Adly Ketua Menteri, isu tanah yang dah puluhan tahun berlaku terhadap orang Melayu akhirnya selesai satu persatu.

Saya  terpegun mendengar penjelasan ikhlas dari orang-orang yang bukan politik. Mereka juga mendakwa zaman Ketua Menteri lain, memang tak dapat lari dari isu pecah amanah, penyelewengan dan lain-lain lagi. 

Sebab itu rakyat suka Adly, tapi apa boleh buat gara-gara  "wakil rakyat katak lompat", kerajaan Melaa 22 bulan tumbang. Bukan kerana mandat rakyat menerusi pilihan raya umum tetapi kerana pengkhianatan. 

Maka mereka kata, itu tidak adil dan lebih baik serahkan semula kepada Adly Zahari agar boleh meneruskan agenda yang telah dirancang selama ini.

Itu kata mereka, so jangan ambik hati yer. Saya sekadar mendengar. Buat pilihan terbaik demi masa depan rakyat !! Mana yang baik untuk rakyat pasti saya akan sokong.

Saya benci dengan orang politik yang kerjanya nak kayakan kroni dengan projek, kerja bagi, undertable, undergroud, duit pelincir dan lain2 lagi. Benda macam inilah yang menyebabkan hak2 rakyat dinafikan, kerana tidak mampu.

Mohon tanah misalnya, hak mereka dinafikan kerana tidak mampu bayar harga 'kautim'. So, akhirnya mereka pula dituduh penceroboh kerana tanah yang dimohon dilapis fail dan dikautim dengan tokey-tokey atau mereka yang ada wang untuk membayar harga proses.

Rakyat itu akhirnya merempat di bumi sendiri mengalahkan warga asing yang lebih "ditatang bagai minyak yang penuh"  oleh orang2 politik.

So, saya menyokong mana-mana calon yang bersih dan tak ada apa-apa skandal yang boleh merosakkan kepercayaan rakyat marhaen.

Tambahan pula pemimpin yang gemar faraid hasil mahsul dan kekayaan negeri sesama puak mereka sendiri. Rakyat marhaen abaikan, sebab waktu pilihan raya baru mereka turun padang bagi dedak untuk membeli undi.

Apa pun memang terbaik tindakan Pakatan Harapan menamakan Adly Zahari sebagai calon tunggal Ketua Menteri andai mereka menang PRN Melaka pada 20 November ini.

Sebelum ini, ada ura-ura nama calon lain akan diangkat selain Adly. Calon-calon daripada parti lain pun hebat belaka, cuma Adly Zahari ini lebih hebat dan memahami hak-hak rakyat, kata mereka yang saya temui empat mata. 

 Suara Rakyat Marhaen, Hidup rakyat 

BLOGGER CUCUMATKILAU [CMK] 

22 BULAN TADBIR MELAKA ADLI GANTI SEMULA TANAH ADAT YANG HILANG !! 

https://malaysiadateline.com/22-bulan-tadbir-melaka-adly-ganti-semula-tanah-adat-melaka-yang-hilang/

#CaknaDemiRakyat #SuaraRakyatMarhaen ✊

0 Komen Artikel Ini: