SELAMAT DATANG KE BLOG CUCUMATKILAU OFFICIAL | SEBARANG ADUAN DAN PERTANYAAN BOLEH PM 0 1 2 3 8 5 4 4 0 0 (CMK)

SPR, Beri Duit Minyak Dan Tambang Kepada Pengundi Luar Adakah Di Benarkan Atau Di Kira Rasuah?


   

Sudah tiba masanya SPR permudahkan urusan bab rasuah pilihan raya. Bukan sekadar belanja calon2 yang ditetapkan sahaja, tetapi tetapkan juga bagi duit minyak dan duit upah mengundi berapa minima boleh diberi kepada pengundi2 luar yang balik mengundi.

Sebab kalau tak ada syarat memang calon yang tak banyak modal akan kalah sebelum pengiraan undi lagi lar yer.

Saya dah banyak kali jadi mangsa, siap ada yg mintak maaf sebab tak dapat undi saya sebab tak ada duit minyak balik mengundi. Orang lain bagi duit minyak ikut lokasi masing2 bila balik.

Saya kata, undilah mereka sebab dah keluarkan modal bagi duit tambang. SPR kena tentukan berapa duit tambang wajib bagi bagi jarak2 yg tertentu. Benda macam ni dah lama diamalkan oleh parti2 politik yang ada banyak duit.

Last2 mereka yang menang ialah yang banyak hulur, bukan sebab demokrasi bebas. Parti yang tak ada duit kalah sebab modal tak cukup untuk di hulur kepada pengundi.

Sampai bila kita nak main politik hulur duit, salam kokot untuk raih undi? Adakah sampai hari kiamat? Akhirnya rakyat, generasi muda yang bakal mengundi pada PRU-15 juga akan melalui situasi sama.

Mengundi bukan sebab sokong parti tetapi sebab parti hulur duit tambang, minyak dll. Adakah ini semua bagus untuk negara kita?

Maka itu, SPR kena tetapkan peraturan bagi mengatasi masalah ini.

Jika tidak, rasuah duit tambang, minyak ini akan terus diamalkan dalam negara dan ia dianggap bukan rasuah oleh parti terbabit.


BLOGGER CUCUMATKILAU [ CMK ] 

https://cucumatkilau.blogspot.com

0 Komen Artikel Ini: