SELAMAT DATANG KE BLOG CUCUMATKILAU OFFICIAL | SEBARANG ADUAN DAN PERTANYAAN BOLEH PM 0 1 2 3 8 5 4 4 0 0 (CMK)

Terharu Dengan Titah Pemangku Raja Pahang, Mohon Rayuan Agar Tuanku Arahkan Kerajaan Negeri 'Tarik Balik' Saman Terhadap Aktivis Alam Sekitar

 

SERUAN TUANKU AGAR ANAK MUDA SAMA TERLIBAT BANTU PULIHKAN ALAM SEKITAR DAN MENJAGA KELESTARIAN ALAM, TETAPI
====================================
[Aktivis Alam Sekitar Di Saman Dek Kerajaan]
------------------------------------------
Sebagai rakyat Pahang, saya terharu dengan titah Pemangku Raja Pahang Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang menyeru lebih ramai anak muda menggalas tanggungjawab dalam aktiviti pemulihan alam sekitar demi kelestarian alam.

Titah tuanku ini sebenarnya selaras dengan apa yang kami perjuangkan selama ini. Rasa bangga kerana pihak istana menyokong apa yang para aktivis alam sekitar suarakan.

SERUAN AGAR ANAK MUDA SAMA-SAMA BANTU PULIHKAN ALAM SEKITAR SERTA MENJAGA KELESTARIAN ALAM INI AMAT BAIK DAN TEPAT PADA MASANYA. NAMUN HAKIKAT YANG BERLAKU, PEJUANG2 YG NAK SELAMATKAN ALAM SEKITAR PULA YANG DIKENAKAN TINDAKAN SAMAN DEK KERAJAAN NEGERI PAHANG ITU SENDIRI.

Namun, apa yang berlaku pada hakikatnya agak menghairankan. Belum pernah dalam sejarah, Kerajaan Negeri Pahang bertindak menyaman para aktivis alam sekitar yang mendedahkan kemusnahan alam negeri ini.

Terkini, dua orang aktivis alam sekitar iaitu Puan Sri Shariffa Sabrine Syed Akil, bekas Presiden PEKA dan Saudara Khaidir Ahmad bekas Ketua Pengarang Berita TV3 dikenakan tindakan saman oleh Kerajaan Negeri Pahang.

APA YANG BERLAKU JELAS SEKALI SUARA ISTANA TAK SELARAS DENGAN TINDAKAN OLEH PEGUASA. MEREKA YG LULUSKAN KAWASAN PEMBALAKAN DI KAWASAN2 HUTAN SIMPAN YANG MENJADI TADAHAN HUJAN, PUSAT REKREASI DAN SEBAGAINYA. SEMUA KERANA WANG ATAU DUIT UNTUK SURVIVAL POLITIK MASING2 SEBENARNYA.

Aktivis hanya perjuangkan isu alam sekitar selepas mendapat aduan daripada rakyat marhaen. Kita dedah, bongkar dan angkat isu2 yang berkaitan kemusnahan alam ini, namun berbaloikah apabila kita pula mahu disaman oleh mereka? Belum pernah ada Menteri Besar Pahang yang membenarkan tindakan ini sebenarnya. Bukankah pelik??

BAGAIMANA ANAK MUDA NAK BERSAMA, JIKA NAK BERSUARA DAN MENYATAKAN  PANDANGAN YANG BERBEZA KAMI PULA YANG DITUDUH PENGKHIANAT DAN NAK DIPERANGI DENGAN BERBAGAI TINDAKAN UNDANG2. AKHRNYA RAKYAT JADI BISU !! TIADA SIAPA LAGI MAMPU BERSUARA BG MENYELAMATKAN ALAM INI. FIKIRKANLAH.

Maka, saya merayu kepada Tuanku Pemangku Raja untuk masuk campur dan mengarahkan Kerajaan Negeri Pahang menarik balik saman terhadap aktivis alam sekitar. Ia lebih mulia, ditambah lagi ketika bulan Ramadan ini dan dikala umat Islam akan menyambut ketibaan Hari Raya Aidil Fitri 2022 tidak lama lagi.

SEPATUTNYA KERAJAAN ITU PERLU HATI2 DALAM MELULUSKAN KAWASAN HUTAN UNTUK PEMBALAKAN ATAS NAMA LADANG HUTAN. PEMBESAR DAN TOKEY2 TERLIBAT BERAK, TAPI RAKYAT YANG TERPAKSA CUCI.
MAKA ITU, ISTANA PERLU ARAH KERAJAAN BATALKAN TINDAKAN SAMAN TERHADAP PARA AKTIVIS YANG BERUSAHA UNTUK MENYELAMATKAN, MENJAGA KELESTARIAN ALAM INI. ITULAH TINDAKAN TEGAS AGAR ANAK2 MUDA TIDAK TAKUT UNTUK BUAT 'CHECK N BALANCE' DALAM ISU SEPERTI INI.

Semoga Tuanku mendengar suara rakyat marhaen. Jika mahulan lebih ramai anak muda terlibat sama menjaga kelestarian alam ini, maka usahlah kerajaan takut-takutkan rakyat dengan tindakan saman. Sepatutnya kerajaan berterima kasih kerana ada rakyat marhaen yang masih lagi cakna serta prihatin dalam mendedah, membongkar dan menyelamatkan alam sekitar di bumi Pahang yang tercinta ini.

MOHD SHUKRI B MOHD
RAMLI @ JAMALUDDIN
People's Activist N Freedom Journalist
Blogger Cucumatkilau @ CMK
https://cucumatkilau.blogspot.com

https://m.malaysiakini.com/news/618875

0 Komen Artikel Ini: