SELAMAT DATANG KE BLOG CUCUMATKILAU OFFICIAL | SEBARANG ADUAN DAN PERTANYAAN BOLEH PM 0 1 2 3 8 5 4 4 0 0 (CMK)

PRU-15: Penentu Hala Tuju Dan Masa Depan Karier Politik Saya!

 

Ketika saya ditahan polis buat pertama kali dulu, tiada seorang pun yg datang bantu sy lawan kes ini. Sy terpaksa jual harta benda & bergolok begadai untuk melawan kes itu di mahkamah.

Sy ditinggalkan keseorangan oleh rakan-rakan, hatta pemimpin parti sy sendiri. Sedih dan pilu, kenangkan nasib itu sebenarnya.

Pada 2011, sy ambil keputusan undur diri dari parti yg sy sertai sejak zaman reformasi. Sy mula jadi aktivis bebas dan tetap terus berjuang demi rakyat.

Sy dipandang hina oleh rakan2 sendiri, sampai nak. ambil gambar selfie pun ada yang takut-takut dan tak bagi sy post di media sosial. Demi keselamatan  kerana sy penghkianat, melawan arus.

Bila sy disaman oleh Kerajaan Pahang sebanyak RM1 juta kes banjir Bentong, sy terpaksa hadapi sendiri. Kawan yg mampu bantu dengan kewangan tak pandang sy langsung. Mesej pun tak reply sebab tak nak hulurkan dana.

Jangankan RM100, malah RM10 pun tak mampu. Bila sy bersuara lantangx bukan main puji melangit. Akhirnya sy terpaksa berhadapan kes ini tanpa dana mencukupi untuk kos guaman.

Sy pasrah, bila kawan-kawan buat sy macam itu. Itulah takdir perjuangan sebenarnya. Selama 22 tahun sy jadi penentang kerajaan, dituduh barua dan tali barut serta berbagai2 lagi.

Sy rilek dan cool jer. Hubungi sy tetap baik dengan semua sahabat tidak kira mereka PH, PN mau pun BN.. Malah dengan GTA pun sy rapat. Kini, bila PRU-15 bakal menjelma, mereka nak sy bertanding. Tapi nak suruh follow parti mereka. Macam mana nak buat?

Jika tanding PH, geng PN, BN dan GTA akan marah. Jika tanding GTA pun sama. Jika BN dan PN pun sama. So, mana satu pilihan sy agaknya?  Biar sy sendiri yang tentukan masa depan sy selepas ini. Sy dah lali dan lalui segala kutukan, cemuhan dan kritikan selama ini. Maka, sy tidak kisah suara mereka.

Nantikan sy buat keputusan besar dan panas dalam hidup sy. PRU-15 tetap menjelma tanpa sy. Tapi sy di mana??  Tunggu pengumuman rasminya kelak.

Salam perjuangan buat semua. Sy mohon maaf anda selama ini tulisan sy ada yang mengguris perasaan kalian.. Survival hidup perlu diteruskan demi masa depan generasi sy akan datang. Takdir penentu segalanya. Amin

Suara Rakyat Marhaen, 

MOHD SHUKRI B MOHD

RAMLI @ JAMALUDDIN

People's Activist N Freedom Journalist

Blogger Cucumatkilau a.k.a CMK

www.cucumatkilau.blogspot.com

0 Komen Artikel Ini: